Netværk og Servere

Netværk har været en del af mit professionelle virke i over 25 år. Jeg skal ikke rode med koncern-netværk som tekniker i dag, men små og mellemstore firmaer har jo i princippet de samme overvejelser, bare andre billigere og enklere løsninger.

Sikkerhed - Ordet dækker flere ting.

  • Drifts-sikkerhed.
  • Overvågning.
  • Adgangskontrol.

Drifts-sikkerhed er jo klart det vigtigste.
I dag vil netværk nærmest være synonymt med internetadgang. Betyder det, at du har brug for parallelt fremførte linjer (hvis nogen graver et kabel over)? To forskellige udbydere - eller måske bare en backup linje ?
Bor du et sted, hvor linjen er langsom - og kan det gøres bedre (for en rimelig pris) ?
Hvor meget redundans skal du have i dit indre netværk - for at sikre mod bokse, der dør ?
Har du meget elektronisk støj (fra stærkstrøm), der generer kabler ? Er der tykke vægge og stabler af ting, der generer det trådløse signal visse steder ?
Har du brug for at have adgang til dine data selv om du er hjemme i privaten eller hos en kunde?

Overvågning er et naturligt "must" i en koncern, men ofte overflødigt i små virksomheder (jeg har det ikke selv).
Det kan dog være en ide med noget ret simpelt ifb. fejlfinding, eller hvis du vil have mig til at styre dit netværk på afstand, og det kan give advarsler om en boks, der er ved at dø - eller være overbelastet.
Et emne, man skal overveje - og vælge til eller fra.

Adgangskontrol. Her taler vi om hackere og juridisk ansvar.
Når man ejer en linje, er man ansvarlig for, hvad den bruges til (fx. er en ungdomsskole blevet idømt bøde for at dele ulovlige filer, selv om det var eleverne, der delte piratkopier af musik og film).
Du vil heller ikke have udefrakommende til at snuse på dit indre net - bag den firewall, du givetvis har.

Økonomi.

Er altid en vigtig del af et netværks design og drift. Man kan jo få "state of the art", men det koster også derefter. Kunsten er, at ramme det niveau, man kan leve med (i forhold til sikkerhed), som dækker det forretningsmæssige behov, men uden at købe sig fattig.
Løsningen skal passe med risikoen, der let beregnes ved "sandsynlighed for nedbrud" x "prisen for et nedbrud". Matematisk meget let, men ofte svært at sætte tal på. Hvad koster det dig at være uden internet i en dag? Taber du omsætning? Taber du kunder? Taber du "bare" medarbejdernes og din egen tid? Eller er det måske nærmest ligemeget - hvis det kun er en dag?

Servere.

Du har måske allerede et par stykker stående gemt et sted? ;-)
Skal de opdateres ? Vedligeholdes (sikkerhedsopdateringer, brugeradministration)?
Kører de godt nok ift. hastighed ? Funktionalitet ?
Skal du overhovedet have dem - eller er det bedre, at købe funktionaliteten som service et sted via nettet?
Jeg har masser af erfaring med installation, fejlfinding og vedligehold af servere. Det har været windows (og DOS og OS/2 ;-)), men jeg har selv en linux server (der kører samba, MySQL, DHCP, dynamisk/cache DNS, DLNA - og har to brugere :-)).